Столчета за кола – необходимата сигурност и как да изберете подходящото?

             Как да изберете подходящото столче за кола и защо е толкова необходимо  Голяма част от родителите възприемат децата си като малки възрастни. В известен смисъл са прави, но що се отнася до превантивните мерки по време на пътуване с кола, картината е доста по-различна. Това се обяснява основно с разликите между телесния състав на един възрастен и този на едно дете, както и различната степен, в която всеки от тях може да реагира на опасностите. Особено деликатни са областите на главичката, вратлето и гръбнака, които все още не са добре развити у децата. Освен това втвърдяването на костите продължава чак до пубертета. Ето защо и защитата на детето в колата е мисия невъзможна без специално разработените столчетата за кола.   
               Докато възрастните пътници се предпазват от опасностите на пътя със защитни колани, то децата все още не са развили достатъчно стабилна костна структура, мускулатура и височина, за да се предпазват така.
               Децата не са обезопасени дори и в скута на родителите си. Напротив – така излагат на по-голяма опасност и тях в стремежа им да ги предпазят при евентуално произшествие на пътя.
              Всичко това показва, че столчетата за кола са не просто лукс в съвременното ежедневие, а необходимост, която да даде сигурност, че децата Ви са в добри ръце.

Видове столчета за кола

            За да изберете подходящото за Вашето дете столче за кола, необходимо е да преминете през няколко стъпки на подбор между различните видове. Първата стъпка към намирането на Вашето столче за кола е да се ориентирате сред многото продавани на пазара кое е пригодено за теглото и възрастта на детето Ви. Едно от „златните правила” за безопасността на детето в колата е детското столче да отговаря на килограмите и възрастта му. За Ваше улеснение в следващата тазблица нагледно е представена класификацията на детските столчета по възраст.

1. Според възрастта:

Различни размери столчета за кола според възрастта на детето

Таблица, показваща зависимостта между категорията столче за кола, теглото на детето и неговата възраст 2. Според посоката на монтажа – по посока на движението и в посока, обратна на движението

               При детските столчета за кола, монтирани по посока на движението, тялото на детето обезопасява чрез колани. Но при нежелани неприятности на пътя и рязка промяна в скоростта областите на вратлето и главичката се изхвърлят силно напред. Това упражнява твърде голям натиск върху все още лабилните глава, врат и гръбнак на детето. За дете, настанено в столче, което е поставено обратно на посоката на движение, сблъсъкът не е тата сериозен, тъй като цялото му гръбче поема силата на удара. Тогава главичката и вратлето на детето се притискат у седалката и остават добре защитени.
               Много от родителите подраняват с поставянето на децата в предпазни столчета за автомобили, монтирайки ги по посока на движението, което причинява много  наранявания и смъртни случаи.
               Какво е препоръчително в случая? Защитавайте децата си в детски столчета, които се монтират обратно на посоката на движение, най-малко до 2,5г., докато границата на седалката се достигне от ръста или теглото на детето. Предимствата на столчетата за кола с монтаж, обратен на посоката на движение, са представени по-долу накратко: Детските столчета трябва да се монтират по посока, обратна на движението най-малко до навършване на възраст от 2.5г.      

 • 5 пъти по-висока безопасност;
 • По-висока защита на детските главичка, врат и гръбначен удар при челен удар(около 80% от злополуките);
 • По-добра защита при странични удари;
 • По-добро предпазване от черепни и лицеви травми, причинени от предмети и отломки, изхвърлени при евентуален инцидент;
 • Намаляват нараняванията на вътрешните органи, предизвикани от притискането на коланите, прикрепени към детското столче, върху детското телце ;
 • Детско столче, което е поставено до шофьора в посока, обратна на движението е по-обезопасено, отколкото ако е поставено на задната седалка и монтирано по посока на движението;

              Проучвания на Volvo върху инциденти показват, че столчето за кола, което се монтира обратно на посоката на движение, обезопасява 5 пъти по-добре отколкото столче, монтирано по посока на движението.
              Използването на детски столчета с монтаж по посока на движението предполага 3 основни риска при евентуален инцидент:     

 • Увреждане на детското вратле в резултат на натоварването на шийката, което може да доведе до парализа или смърт;
 • Черепни и лицеви наранявания от свободно поставени предмети;
 • Наранявания на вътрешните органи, причинени от проникване колана, прикрепящ детето към детското столче.

С показаните данни не желаем да Ви плашим, а по-скоро да осъзнаете важността на столчетата за кола за сигурността на детето Ви.

3. Според метода на инсталация – с Isofix основа или с колан.

              Поставяне на столчето за кола Всеобщо мнение, което активно се налага особено от търговците, е, че Изофикс кукичките за закрепване на седалката към колата осигуряват по-голяма сигурност от използването на 3- точковия колан. Действително с продуктите, ползващи Isofix технология грешките при инсталирането на столчето значително намаляват, а понякога напълно се предотвратяват. Aко возите детето по посока на движението, то по-добре да бъде с Isofix система и с подпорно краче вместо само с колан. Но все пак най-безопасният вариант е то да бъде обърнато с гръб на движението в шведско столче. В този случай голяма разлика между колан и Isofix няма.
               Системата Isofix е специално разработена за повече лекота, удобство и бързина особено в случаите, когато Ви се налага често да местите детето от един автомобил в друг. А когато столчето е монтирано по посока на движение, е и по- безопасна.        

Какво трябва да съобразите при покупката и употребата на детско столче за кола ?

 1. Детското столче трябва да отговаря на изискванията на някой от стандартите за безопасност ECE R44.03 или ECE R44.04.
 2. Специалистите съветват столчето за кола да е тествано в някоя от тестовите организации като ADAC, STIFTUNG WARENTEST, TCS, VTI PLUS TEST и др. ,като  безопасността  е определена поне като „достатъчна”;
 3. Четете подробно упътването на детската седалката. Често там е упомената специфична за модела информация относно инсталирането му и правилната употреба, която не винаги произтича естествено от външния вид на столчето;
 4. Обезателно следвайте инструкциите за монтиране и употреба на столчето за кола! Ако са залепени върху него, не ги отлепяйте. Нека са винаги на Ваше разположение и в случай че се наложи на други хора да използват столчето, да послужат и на тях;
 5. Задължително е правилното определяне на групата на столчето за кола за Вашето дете (съобразени килограми и височина);
 6. Децата трябва да се возят в столчета за кола с 5-точков колан или бустър с висок гръб до достигането им на 150 см височина или тегло от 36 кг;
 7. Препоръчва се е детето да пътува, колкото може по-продължителен период обърнато обратно на посоката на движение;
 8. Добре е столчето за кола да е изградено от 3-слойна защита (пластмасова черупка, пяна, текстил);
 9. Препоръчително е столчето за кола да осигурява добра странична защита на детето.
 10. В случай че автомобилът Ви разполага с Isofix точки за монтаж, е добре да използвате столче с такъв монтаж (предвид по–високата безопасност, която осигурява при монтиране по посока на движението, и по-високата степен на сигурност, че монтажът е правилен).
 11. Задължително проверявайте дали коланите на детето са добре затегнати, детското столче е здраво закрепено и приляга добре върху основната седалка. Винаги следете за правилното поставяне на колана.
 12. Внимавайте с детски столчета, които са втора употреба, особено към тези на повече от 6г. Бъдете нащрек за липсващи етикети, части или инструкции за употреба.

Обезопасени деца със столче за кола в посока, обратна на движението

Спазването на правилата за безопасност в колата е грижа и отговорност на всеки родител. След като вече знаете върху какво да наблегнете при избора на столче за кола, можете да разгледате категорията на сайта, където сме подбрали най-доброто за Вас.

Намерете ни в Google+