Рекламации и замяна на продукти

„Малечко Нет” ЕООД се стреми към коректност и перфекционизъм при изпълнението на поръчки, за да бъдат Вашите високи изисквания задоволени, а ние, екипът на „Малечко Нет” ЕООД – удовлетворени от постигнатото. Но все пак рядко се случват грешки, неточности или недоразумения относно продуктите ни, които, подхождайки отговорно и с внимание към Вас, сме длъжни да уточним.

Рекламация

Имате право да върнете закупената от Вас стока в рамките на 14 дни от датата на закупуването й при следните случаи: дефект на стоката или констатирани липси; несъответствие с характеристиките на продукта (с изключение на цвета, заради различните настройки на отделните монитори при преглед в интернет) или неговата марка; продукти, които не работят в първите 24 часа от получаването им и неправилно доставени продукти. За целта трябва да изпратите e-mail на електронната ни поща office@sladkobebe.com или да се свържете с нас на тел.:0879 052 603 , за да ни уведомите за Вашето желание. След потвържаване от наша страна ни го изпратете обратно с етикети и неупотребяван, в съответствие с разпоредбите на чл. 55 от Закона за защита на потребителите. Ще Ви върнем сумата за продуктите до 7 работни дни, считано от датата, на която го получим, чрез банков превод (в този случай е необходимо да посочите банка, IBAN, BIC, име на титуляря на сметката). При връщане на закупена стока по желание на клиента, съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, транспортните разходи са за сметка на клиента и не се възстановяват.

Случаи, при които можете да направите рекламация или замяна на някой от продуктите ни:

N.B. Молим Ви да проверявате пратката си в момента на получаването й, в присъствието на куриера, който я доставя. В случай, че се установи нарушение, се свържете с нас. „Малечко Нет” ЕООД не носи отговорност, в случай, че не сте проверили целостта на пратката и впоследствие се установи, че тя е нарушена. В случай че приемете пратката на своя отговорност и не предявите своите претенции пред куриера, рекламацията се счита за недействителна.

1. Несъответсвие с характеристиките на продукта или неговата марка;
Ако сте поръчали продукт и се оказва, че не съвпада с характеристиките на нашата оферта, можете да поискате връщане на продукта с цел замяната му с друг или възстановяване на цялата сума. Ако изберете да замените продукта с друг, който е на по-висока стойност, ще заплатите разликата, а ако стойността е по-ниска, ще Ви възстановим разликата в цените.
2. Неработещи продукти в първите 24 часа от получаване;
Ако полученият продукт е неработещ в първите 24 часа от получаването му с куриер, можете да отправите искане за връщане на продукта през този период, за да се замени с нов, по описания по-горе начин.
3. Неправилно доставени продукти;
Ако Ви е доставен продукт, различен от поръчания, можете да откажете поръчката в момента на доставката. В противен случай „Малечко Нет” ООД не носи отговорност за грешката.
4. Дефектни продукти в гаранционен период или такива с констатирани липси.
Ако за продукта е издадена гаранционна карта от производителя, той следва да бъде предаден в сервиз от собствената му сервизна мрежа или в оторизиран от него сервиз, придружен от необходимите документи с информация за срока, условията и мястото на гаранционното обслужване. „Малечко Нет” ЕООД не предоставя допълнителна гаранция освен тази, дадена от производителя.

Забележка: Във всички случаи, описани по-горе, с изключение на случаите отнасящи се до дефекти, продуктите следва да се върнат в състояние, в което са получени, в оригиналната опаковка и придружени от всички оригинални аксесоари и документи. Повреда на продуктите или привеждане в състояние на непродаваемост води до отказ да приемем върнатия продукт.

Намерете ни в Google+